Tel Aviv   New York   Budapest   Moszkva       Kijev

HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

Rendhagyó történelemórákat tartanak a nemzeti gyásznapon
Rendhagyó történelem órák keretében látogathatják végig iskolás csoportok és előzetesen regisztrált jelentkezők az aradi vértanúkra emlékező október 6-i nemzeti gyásznapon az 1848-asok parcelláját és a nemzet nagyjainak mauzóleumait Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Magyarországnak két nemzeti gyásznapja van: október 6., amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékeznek; valamint november 4., az 1956-os forradalom leverésének emléknapja - idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója az MTI-nek.
A vezető elmondta, hogy pénteken hagyományosan leginkább iskolás csoportokat várnak a Fiumei útra, ahol előzetes regisztráció alapján kihelyezett történelemórákat tartanak.
"Sok százan jelezték részvételüket a kora reggeltől késő délutánig tartó programra, ahol képzett idegenvezetőink audioguide készülékek segítségével kalauzolják a látogatókat, akiknek a vezetők bemutatják a Batthyány-, a Kossuth- és a Deák-mauzóleumokat, valamint az 1848-as parcellát" - mondta.
A nemzeti gyásznap központi programjai pénteken reggel a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját.
A Fiumei úti sírkertben a sétákon kívül 10 órakor tartanak ünnepséget és koszorúzást a Batthyány-mauzóleumnál.
A programot a Hungarofest és a Nemzeti Örökség Intézete közösen szervezi.


psc \ brr

MTI


Fotót készítette: ONLINE
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: MTIAdatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!