Tel Aviv   New York   Budapest   Moszkva       Kijev

HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

A Pengaton Horvátországon keresztül szállít fegyvereket
Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a Krk szigeti Rijeka nevű repülőteret használja bázisként ahhoz, hogy fegyvereket és lőszereket szállítson a Közel-Keletre - írta a helyi sajtó szerdán a Balkan Insight című regionális hírportál értesüléseire hivatkozva. Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok Horvátország fontos partnere, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használja a horvát katonai infrastruktúrát.

awrence Marzouk, a BIRN nevű regionális tudósítói hálózat egyik oknyomozó újságírója - ők működtetik a Balkan Insight hírportált - az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában elmondta: tudomásukra jutott, hogy Horvátország fontos logisztikai központjává vált a fegyverek és a lőszerek Közel-Keletre szállításának. Korábban ez a központ Németország volt, de mivel nagy valószínűséggel a szíriai felkelőknek is jutott a fegyverszállítmányokból, ez érzékenyen érintette Berlint, ezért a Pentagonnak új helyszínt kellett keresnie - emelte ki Marzouk, majd hozzátette: több bizonyítékuk is van arra, hogy ez a központ jelenleg Krk szigetén működik. Az azerbajdzsáni Silk Way vállalat dokumentumokat szivárogatott ki az ügyről - húzta alá.
Április óta tíz szállítmány "utazott" a katari amerikai Al Udeid bázis és a krki légibázis között, az utolsó teherszállító repülőgép szeptember 25-én hagyta el Krk szigetét - állítja az BIRN.
Horvát újságírói kérdésre válaszolva Damir Krsticevic védelmi miniszter nem cáfolta, hogy a Pentagon használja a Krk szigeti légi bázist, ugyanakkor arról, hogy milyen rakomány szállít és hova, nem mondott konkrétumot. "Horvátország együttműködik partnereivel és szövetségeseivel" - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzáfűzte: az Egyesült Államok fontos partnere Horvátországnak, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használhatja a horvát katonai infrastruktúrát.
Ivica Nekic, a horvát fegyverexporttal és importtal megbízott ügynökség elnöke cáfolta, hogy Szíriába is kerülne a szállítmányból. "Nemcsak az amerikaiak, hanem az összes NATO-partnerünk és azok az országok is, amelyek nincsenek ebben a szövetségben, szállítanak Horvátországon keresztül, és ez korábban is így volt" - mondta. Szavai szerint minden törvényesen történik.

http://www.balkaninsight.com/en/article/croatian-island-airport-becomes-pentagon-hub-10-02-2017


kkk \ kgf \ kpl

MTI


Fotót készítette: ONLINE
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: MTIAdatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!