Tel Aviv   New York   Budapest   Moszkva       Kijev

HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

A román államfő megjelent a lemondását követelő tüntetők között
Bukarest, 2017. február 8., szerda (MTI) - Klaus Iohannis román államfő megjelent szerdán a lemondását negyedik napja követelő tüntetők között, de tartalmas párbeszédre nem kerülhetett sor közöttük a trombiták és bekiabálások hangzavarában.

Az elnöki palota előtt vasárnap kezdtek tüntetni a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány hívei, bizonyítandó, hogy nem mindenki ért egyet a kormány leváltásával, ahogyan azt több mint egy hete százezrek követelik országszerte.
A sűrű havazásban Iohannis két-három percet töltött az elnöki hivatal bejáratánál összesereglett több száz tüntető előtt és többnyire szótlanul hallgatta a lemondását követelő skandálást. A helyszínen lévő televíziós stábok mikrofonjai egyetlen kivehető mondatát rögzítették, amellyel az egyik demonstrálónak valamire azt válaszolta: "Mindannyian románok vagyunk".
Távozása után a tüntetők azt mondták az újságíróknak, hogy kellemetlen meglepetés volt számukra az elnök látogatása, és azt a meleg teát sem fogadták el, amivel az elnöki hivatal munkatársai később megkínálták őket.
A jobboldali elnököt a kormányoldal többször vádolta azzal, hogy megcsappant népszerűsége helyreállítása érdekében, maga szít feszültséget. Iohannist élesen bírálta a szociálliberális parlamenti többség, amiért január 22-én megjelent a kormány közkegyelmi tervei ellen tüntetők között, mondván, hogy a demonstrálókhoz hasonlóan őt is felháborítja, hogy a bűnvádi eljárás alá vont politikusok "klikkje" meg akarja változtatni a büntetőjogot és gyengíteni próbálja a jogállamiságot.
A román hírtelevíziók kommentárjai szerint Iohannis a politikai részrehajlás vádját akarta szerdai gesztusával elhárítani. A kormánnyal szemben kritikus média értelmezése szerint az elnök azt is bizonyítani akarta, mekkora nagyságrendi különbség van a kormány lemondásáért utcára vonult százezrek és a kabinet védelmére kelt néhány száz tüntető között.
Szerda délután gyülekezni kezdtek az emberek a kormány épülete előtt is, ahol a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő kormányrendelet hatálytalanítása után is estéről estére ezrek követelték a kormány távozását. Az itteni tüntetők hólapátokkal érkeztek és a néhány napja jelszavukká vált Rezist (Kitartok) szót írták ki a kormány előtti téren a hóba.


hbl \ kpk \ kpl

MTI


Fotót készítette: ONLINE
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: MTIAdatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!